Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

2013-10-28
Livet börjar efter 60

Av: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

Tid för hobbysBosse Ivarsson har efter sin pension aktiverat sig med flera olika hobbys där han arbetar med händerna. Han är till exempel biodlare och förser Trosa med smakrik honung. På Tyresö samlas sångglada pensionärer för att sjunga tillsammans i kören Sångglädjen. Till sist får vi träffa 101-åriga Dagny Carlsson som förra sommaren bestämde sig för att börja blogga. Det har resulterat i ett kändisskap på äldre dar´.

Byline: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

0 kommentarer
Kategori:Inspiration
2013-10-28
Livet börjar efter 60

Av: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

Annorlunda sätt att boOlle och Agneta Hultman bor i Trosa men väljer att även bo halva året i södra Spanien när Sverige blir för kallt. Att slippa halkan och evigt mörker på vintern är bara några fördelar Olle och Agneta värdesätter. Ove och Rasma Andersson bytte ut sin stora villa mot en tropisk oas på Bovieran i Nyköping. Förrutom boendets härliga atmosfär uppskattar paret alla de aktiviteter boendets trivselklubb anordnar varje vecka.

Byline: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

0 kommentarer
Kategori:Inspiration
2013-10-28
Livet börjar efter 60

Av: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

Fysisk aktivitetLilian Ljungberg har varit fysisk aktiv hela sitt liv. Vi får följa med henne när hon går på Qigong på Lidingö i Stockholm. Dans Senior på Friskis&Svettis i Sickla sprider dansglädje som får vem som helst att börja studsa i stolen. Sydney "Big Brother" Onayemi delar med sig av sina träningsinstips och visar upp hur han såg ut i yngre dar´ när han drev sitt diskotek Big Brother.

Byline: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

0 kommentarer
Kategori:Inspiration
2013-10-28
Livet börjar efter 60

Av: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

Arbeta vidareAlla känner sig inte redo att slå sig till ro vid pensionsålder. Ett alternativ är att arbeta deltid eller aktivera sig i föreningslivet. Här får vi träffa Solveig Zakrisson som är timanställd på vårdcentralen i Trosa. Gerd Hellström är ordförande i Sveriges Pensionärsförbund i Trosa och arbetar extra med bokföringen till företaget Nutida svenskt silver i Stockholm.

Byline: Mathilde Albinsson & Matilda Bergfeldt

0 kommentarer
Kategori:Inspiration
2013-08-19
Hälsobloggen

Av: Nike Leima

Tips för att bli Hälsorik.

Vad är hälsa? Hälsa är ett vitt begrepp och det finns lika många definitioner på hälsa som det finns människor. Vilket gör det extra viktigt att hitta sitt egna hälsorecept det vill säga dina hälsoingredienser.

Hur gör man då om man vill utveckla sin hälsa? Tänk tillbaka på ett tillfälle då du mådde alldeles strålande och försök att komma ihåg vad du hade för ingredienser i livet just då. Hur såg det ut med kost, fysisk aktivitet, sömn, egen tid, intressen, självkänsla, relationer, arbetsglädje, meningsfullhet? Skriv gärna ner ditt egna hälsorecept och gör regelbundna avstämningar. Det blir så mycket enklare att upptäcka vad det är vi behöver plocka bort eller tillföra om vi vet hur just vårt individuella hälsorecept ser ut. Stämmer receptet väl överens med hur du lever ditt liv just nu? Om ja, grattis du lever ett må bra liv. Om inte är det dags att börja agera.

Det är genom handling vi får resultat. Vad behöver du göra i dag för att fylla på ditt hälsokonto? Kom ihåg att alla dina val i vardagen har tagit dig dit du är i dag. Vill du få ett annat resultat är det dags att göra andra val. Det fantastiska är att vi varje dag har möjlighet att göra nya val som leder oss dit vi vill. Du är expert på dig själv! Bara du vet vad som gör just dig hälsorik det vill säga vad som får dig att må bra och känna att livet är underbart. Varje dag är ett ypperligt tillfälle att välja var vi vill att våra fötter ska gå och vilka tankar vi vill fylla vårt huvud med. Vill du se alla härliga saker som får dig att må bra eller väljer du att fokusera på alla dina misstag? Valet är ditt. Om du vill bli en person som fokuserar på allt bra som händer i ditt liv är det dags att börja öva.

Det är genom träning vi förändras. Vill vi bygga kondition tränar vi kondition samma sak gäller för vårt mentala fokus. Vill vi se allt bra som pågår i våra liv är det dags att börja uppmärksamma det. Bli en guldkornsletare som fokuserar på allt bra som händer och laddar in det på hälsokontot. Helt enkelt en Passionär.

Tips
1. Skriv ner ditt egna hälsorecept. Vad får dig att må bra?
2.Gör en daglig avstämning. Har du rätt ingredienser i livet?
3. Agera utifrån avstämningen. Vilket steg behöver du ta idag för att leva efter ditt hälsorecept?

Kom ihåg att ett år består av 365 dagar vilket innebär att du på ett år kan ta 365 steg mot ett hälsosammare liv.

0 kommentarer
Kategori:Hälsa
2013-05-17
Passionär.se-bloggen

Av: Passionär.se

Forskning: Japansk studie visar varför kvinnor lever längre än män

I en artikel från BBC News skrivs det om en japansk forskare som hittat orsaken till varför kvinnor lever längre än män. Enligt studien skiljer sig kvinnors immunförsvar från männens och har bättre skydd mot infektioner och produktion av antikroppar. Immunförsvaret åldras långsammare vilket leder till att kvinnorna oftast lever längre.

Studien som gjordes på 356 friska män och kvinnor mellan 20 och 90 år, visade att T-cellerna (som skyddar mot infektioner) och B-cellerna (utsöndrar antikroppar) i immunförsvaret skiljer sig åt mellan kvinnor och män.

Blodproverna visade även att kvinnor har en högre ökning av celler som angriper infektioner än hos män och att T- och B-cellerna minskade i snabbare takt hos män än hos kvinnors vars celler var av samma sort.

- Den långsammare nedbrytningen av immunförsvaret hos kvinnor jämfört med män, sammanfaller med det faktum att kvinnor lever längre, säger professor Katsuiki Hirokawa, en av forskarna som ligger bakom studien.

Medellivslängden i Sverige 2012 låg på 79,8 år för män och på 83,5 år för kvinnor, enligt SCB.

Oavsett vad studierna säger om åldern och varför, är det ju alltid viktigt att hålla sig vid god hälsa. Det tycker i alla fall vi på Passionär.se så om du vill ha tips och råd hur du ska hålla dig frisk kan du kika vidare till våra verktyg & guider.

Må väl!
Passionär.se-gänget

1 kommentar
Kategori:Uncategorized
2013-01-11
Passionär.se-bloggen

Av: Passionär.se

40 passionärer startar eget varje vecka


Fler och fler passionärer väljer att starta eget. Första halvåret 2012 ökade antal registreringar av enskilda firmor bland 65-plussarna med 22,6 %, jämfört med fjol. Det visar en undersökning från Visma.

Första halvåret 2012 registrerade sig 978 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Det innebär att fyrtio passionärer per vecka blir företagare. Antalet ska jämföras med att det startades 798 enskilda firmor i samma åldersgrupp första halvåret 2011, vilket ger en ökning med 22,6 procent i år. Ökningen ska ses i ljuset av att det totala nyföretagandet - oavsett ålder och företagsform - minskade med 14,5 procent första halvåret i år.

Sju av tio nya näringsidkare över 65 är män. Sett över hela landet registrerades 71,0 procent eller 694 av de 978 firmorna av män och 284 av kvinnor. Det mest jämställda länet var Kronoberg med 46,2 procent kvinnliga nystartare med Jämtland i den andra änden av skalan med bara 7,7 procent.

Vi på passionär.se gillar när människor vågar ta steget till eget, och rekommenderar fler att snegla på eget företag. För dig som är nyfiken, titta gärna in på vår systersajt mittföretag.com där du hittar allt du behöver veta om att starta eget företag.

Våga du också!

Passionär.se-gänget

0 kommentarer
Kategori:Driva eget företag
2013-01-11
Passionär.se-bloggen

Av: Passionär.se

Liten inspirationsguide till passionär.se

För att du ska kunna använda passionär.se på bästa sätt kommer här några tips på smarta funktioner och verktyg. Vi rekommenderar följande tillvägagångssätt på sajten.

1. Förkovra dig i alla de guider som finns, där du kan få tips om det mesta inom dina intresseområden. Du hittar guiderna här: Tips & Guider

2. Ställ alla dina frågor och få svar i vårt forum. Ingen fråga är för dum för att ställa, och svara gärna på andras inlägg. Ju fler vi är som diskuterar desto bättre. Här kan du ställa dina frågor och diskutera med andra: Diskussionsforum

3. Läs våra inspirerande bloggar. Vi fyller hela tiden på med fler intressanta bloggare, så välj dina favoriter och följ dem här: Inspirerande bloggar

Vi hoppas att du ska trivas lika bra som oss på passionär.se

0 kommentarer
Kategori:Övrigt
2013-01-11
Passionär.se-bloggen

Av: Passionär.se

Välkommen till Passionär.se!


Vi vill passa på att hälsa dig varmt välkommen till passionär.se. Vi tror att du som besöker sajten är 55+ och vill leva livet fullt ut. Därför har vi skapat en sajt där du kan förkovra dig i allt som gör livet värt att leva, och där du får konkreta tips som hjälper dig att leva ett mer inspirerande liv.

Vi rekommenderar att du besöker sajten minst en gång i veckan för att hitta ny inspiration och ta del av alla de guider som ständigt publiceras. Här kan du också diskutera med andra och ställa alla de frågor du har om alla delar av ditt liv. Med andra ord - du får en plats att möta likasinnade som också har en positiv attityd till livet.

Vi ser fram emot att lära känna dig och alla andra sköna människor här på passionär.se.

Njut av livet!

Passionär.se-gänget

1 kommentar
Kategori:Övrigt
Annonser