Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Här är checklistan du behöver när du ska flytta

Oavsett om du ska flytta till ny bostad, flytta ihop med någon eller flytta utomlands är det mycket att tänka på när du ska flytta. Därför har vi sammanställt en checklista där du enkelt kan bocka av och vara säker på att du inte glömmer något som att säga upp bredbandet. Här är listan som ger dig stenkoll!

Sälj, släng och skänk
Börja i god tid och planera din flytt. Sortera bland dina saker och sälj, släng eller skänk bort sådant du inte vill ha kvar.

Skaffa kartonger
Se till att skaffa kartonger av bra kvalitet. Fråga en vän som nyligen flyttat om du kan låna kartonger eller köp på lågpriskedja eller blocket.

Säg upp och/eller teckna nya avtal
Kolla upp vilka avtal som gäller för nya bostaden och vilka du måste säga upp för din gamla bostad. Avtal du bör kolla igenom kan vara till exempel:
- El
- Hemförsäkring
- Internetabonnemang
- TV
- Fast telefon
- Dagstidning
- Fjärrvärme
- Sophämtning
- Vatten och avlopp

Packa rätt
Pack inte för tungt. Lägg tyngre saker längst ner och lättare saker ovanpå. Använd tidningspapper, handdukar eller lakan som skydd för ömtåliga saker.

Vem hjälper dig med flytten?
Vänner? Familj? Flyttfirma? Väljer du det sistnämnda rekommenderar vi dig att boka i god tid och se till att firman har försäkring ifall några av dina saker skulle gå sönder.

Anmäl adressändring  
Kontakta Adressändring och Skatteverket för att ändra din adress. Vill du ha eftersändning på din post kan du anmäla det, men tänk på att posten tar ut en avgift beroende på hur länge du vill ha eftersändning samt hur gammal du är.

Flyttstäda
Innan du lämnar din gamla bostad ska du städa både invändigt och utvändigt. Vill du inte göra det själv så finns det städfirmor som kan hjälpa till med detta.  
 
Lämna över till den nya ägaren
Lämna ett brev med information om föreningen, tvättstugan och sådant som den nya ägaren av din gamla bostad kan tänkas behöva. Lämna även nycklar och alla handlingar som tillhör bostaden.
 
Ska du flytta utomlands?
Kolla med Skatteverket vad som gäller gällande vart du ska vara folkbokförd. Ska du vara borta mer än ett år ska du normalt sett inte vara folkbokförd i Sverige.

Ska ni flytta ihop?
När du ska flytta ihop med något är det viktigt att ni tänker igenom om ni bör ha ett samboavtal. Utan samboavtal delar ni på allt som ni har skaffat till bostaden för gemensamt bruk, vid en eventuell bodelning.

Vad har du för tips inför flytten? Kommentera gärna!


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser