Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Lär dig hitta rätt öl

En öl kan smaka helt olika och det krävs mycket testande för att hitta sin favoritöl. Här är några av de olika ölsorter som finns.

Jäst på olika sätt
Öl delas in i de tre huvudgrupperna under-, över- och spontanjäst öl. I de underjästa lägger sig den döda jästen i botten, i de överjästa på toppen och de spontanjästa jäser "spontant" med den jäst som finns naturligt i luften.

Överjäst öl
Vanligt i England och Belgien. En ofta smakrik öl som inte bör drickas för kall.

Exempel på överjäst öl
Ale är fruktiga och fylliga öl med mycket maltsmak, tydlig humle och ganska lite kolsyra.
Bitter ale har exempelvis en välhumlad och något syrlig smak samt en kopparaktig färg, låg kolsyrehalt och en alkoholhalt runt 4 procent.

Stout är ett nästan svart öl med fylligt och kraftigt beskt smak med närmare ingen sötma med en alkoholhalt som varierar ifrån 4 till 10 procent. Stouten är både kraftfullare och torrare än portern.

Ölgruppen porter är även det ett mörkt och fylligt öl, men med tydlig sötma och kraftigt rostad smak. Ofta träder en ton av choklad och kaffe fram i porterns humlebeska.

Veteöl är ett mycket syrligt öl med en speciell smak. Främst förekommer veteöl i Tyskland och Belgien och finns i två former; med jästfällning kvar eller filtrerad.

Underjäst öl
Kan vara ljust eller mörkt och är inte bara den mest populäraste ölsorten utan även det vanligaste sättet att framställa öl på. Alla underjästa öl är lageröl, men det finns flera undersorter.

Exempel på underjäst öl
Den tjeckiska pilsnern är guldgul med en balanserad maltig karaktär, blommig humledoft, tydlig beska och torr eftersmak. Tyskarnas variant är något friskare och mer lättdrucket. Vårt svenska lageröl kännetecknas av normal beska och låg sötma. Alkoholhalten är vanligtvis mellan 4 och 4.5 procent.

Spontanjäst öl
De spontanjästa ölen görs i Belgien där de naturligt förekommande jästsvamparna i luften kommer i kontakt med drycken, vilket fick den att jäsa.

Exempel på spontanjäst öl
Lambic är ett spontanjäst veteöl från Belgien. Detta öl saknar till stor del kolsyra och skumkrona, är syrligt, lite fruktigt och serveras ofta ofiltrerad. En ren lambic smakar som ett mellanting av torr, ljus sherry och cider.

 

Vilken är din favoritöl? Kommentera gärna och dela med dig av dina tips och erfarenheter.


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser