Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Så blir du författare - del 2

Har du en hög med berättelser i huvudet som du vill berätta? Har du alltid drömt om att bli författare och ge ut din egen bok? Då har du hittat helt rätt. Här får du alla tips du behöver för att förverkliga din dröm som författare. Missa inte detta!

Gå en författarutbildning
Det finns skrivarkurser, författarskapsstudier och litterär gestaltning på Universitet, Högskolan och folkuniversitet som är perfekt för dig som vill komma igång, lära dig och utveckla ditt skrivande.

Granska din story
Se på din story med andra ögon. Håller din story? Är den bra? Ifrågasätt det du skriver.

Ta hjälp
Be någon annan läsa igenom din story, och inte bara pojkvännen/flickvännen eller bästa polaren – de är oftast inte det mest ultimata för att få konstruktiv feedback.

Kolla med författarförbundet
Innan du skickar in ditt manus är det viktigt att du går igenom vad som gäller gällande upphovsrätt etc. Det gör du lättast genom att kontakta eller läs på Författarförbundets hemsida.

Skicka in din färdiga bok
Tänk på att du måste skicka in din färdiga bok till förlagen och inte bara ett utkast för att de överhuvudtaget ska läsa. Skicka in det till flera olika förlag.

Läs på vad förlagen vill ha
Kolla upp på förlaget hemsida och ta reda på hur de vill ha ditt manus inskickat. Där finns också information om vilken typ av litteratur just det förlaget ger ut.

Skriv en vinnande baksidetext
Till ditt som du skickar in till förlagen ska du också bifoga ett följebrev. I följebrevet berättar du om dig själv och din bok på max en sida. Tänk på att skriva en lockande text om din bok som skulle kunna vara baksidetexten. Titta på andra böcker – hur säljer de in böckerna på baksidan?

Ge ut din bok på egen hand
Ett alternativ är att ge ut din bok utan förlag. På nätet finns det sidor där du kan få läsare att beställa din bok eller göra en e-bok. Eller så startar du ett eget förlag.

Ge inte upp!
Astrid Lindgren fick nej från förlag innan hon blev publicerad. Om du får ett nej – ge inte upp. Tro på din idé och ett annat förlag kommer att publicera den.

 

Missade du del 1? Här kan du läsa Så blir du författare - del 1

Har du några egna tips eller erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser