Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Så blir du författare - del 1

Har du alltid drömt om att ge ut din egen bok? Nu kan din dröm bli sann. Vi bjuder dig på en guide i två delar där du får alla knep du behöver för att förverkliga din dröm som författare. Och du, det är aldrig försent att börja skriva. Här är del 1.

Vad ska jag skriva om?
Om du inte har en klar idé i ditt huvud vad du ska skriva om, skriv ner 100 bokidéer och låt fantasin flöda. Sluta inte förrän du har nått 100. Du kommer att upptäcka att många av idéerna är skräp men du kommer snart också märka ett mönster och då har du hittat en riktigt bra bokidé.

Börja skriva – nu!
Om du vill bli författare så måste du sätta igång att skriva direkt. Skriva allt ifrån dagbok, dikter till en roman. Om det känns mäktigt att börja med en bok, skriv noveller som är kortare för att komma igång.

Skriv vart du än är
Se till att alltid skriva. Skapa förutsättningar för att skriva, lägg anteckningsblock runt om i ditt hem och se till att alltid ha ett anteckningsblock med dig så att du snabbt kan skriva ner dina idéer när som helst under dygnet.

Skriv varje dag
Genom att skriva lite varje dag blir skrivandet snart en vana. Men sätt inte för höga krav, börja med fem minuter om dagen.

Planera in tid till att skriva
Det viktiga är att du tar dig tid att skriva. Planera in tid i din kalender då du ska skriva, gör ett schema för skrivandet eller åk iväg på en vecka på semester själv och skriv.

Läs
När du inte skriver själv – läs. Det finns ingen bättre utbildning än att läsa böcker när du vill bli författare. Gå till biblioteket eller beställ hem böcker och utbilda dig.

Sätt upp mål
Gör en projektplan för din bok med delmål och mål för varje vecka över hur mycket du ska skriva. Mät i antal ord och kapitel och följ upp med en veckorapport. Belöna dig själv när du uppnått dina delmål.

Hitta en skrivarkompis eller en coach
Leta upp någon som du kan skriva tillsammans med, diskutera med och rapportera framsteg till. Det kan vara en kompis som också skriver på sin bok eller en coach.

När du får skrivkramp
Det drabbar även den bästa författaren. Det finns många sätt att ta sig ur en tillfällig skrivkramp: ta en paus, byt miljö, ta en promenad, gå och träna, meditera eller gör något helt annat.


Här kan du läsa fortsättningen: Så blir du författare - del 2

Har du några bra skrivtips? Kommentera gärna!

 


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser