Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Din privatekonomi: Så gör du en budget

Vill du ha mer pengar kvar vid månadens slut? Har du koll på vart dina pengar tar vägen? En budget över din privatekonomi gör att du både får koll och sparar pengar varje månad. Vill du veta hur? Läs våra tips i den här guiden och sätt igång redan idag. Vi lovar att det ger resultat. 

Det behöver inte vara perfekt
En budget är ett mål och en riktlinje. Var beredd på att utfallet inte kommer att bli exakt de första månaderna. Men stäva efter att komma i närheten och justera efter hand.

Fokusera på de stora siffrorna
Givetvis är det att föredra att handla på rea och utnyttja rabattkuponger. Men det är de stora utgifterna, som när du köper ett hus eller en bil, som räknas och som du kan tjäna pengar på om du tänker till lite extra.

Utgå från verkligheten
En budget ska vara sann och baseras på verkligheten och inte på hur du vill att det ska vara. Så vänta med att lägga in löneförhöjningen innan du faktisk fått den.

Håll det enkelt
Se till att göra budgeteringen enkel, om det bli för krångligt att följa upp kommer du inte att göra det. Gräv inte ner dig för djupt bland siffrorna utan använd endast så mycket information som du behöver.

Fördela inkomsten rätt
Bra riktlinjer att hålla sig till är:

- 50 procent (eller mindre) till måsten - det vill säga saker som du måste spendera för att leva (boende, försäkring, mat, kläder etc.)

- 20 procent (eller mer) på sparande - till exempel pension, sparande och andra investeringar.

- 30 procent för önskemål - allt som inte hör till basbehoven det vill säga upplevelser, resor med mera.

Sätt som mål att öka sparandet och minska utgifter
När du har allt svart på vitt i din budget är det lättare att se hur du kan minska dina utgifter och öka dina besparingar. Om du lyckas med detta kommer du snart att märka att du har mer pengar till din önskemålskolumn.

Hitta det som fungerar för dig
Testa dig fram och hitta en balans i budgeten som fungerar för dig. Se den här guiden som idéer för att skapa en budget som passar i ditt liv.

Källa: http://www.entrepreneur.com/

Använder du budget för att hålla koll på din privatekonomi? Vilka är dina bästa budgettips? Kommentera och dela gärna med dig!

 


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser