Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Vad du ska tänka på innan du lånar ut pengar till familj och vänner

Pengar, vänskap och familjeband går inte ihop? Eller? Om en vän eller familjemedlem ber om att låna pengar av dig är det viktigt att du tänker igenom ditt beslut noga. Det kan påverka er relation både positivt och negativt om ni inte är 100% säkra på ert avtal. För att spara dig en hel del tid, oväntade problem och funderingar har vi sammanställt några snabba punkter som vi rekommenderar dig att gå igenom innan du lånar ut pengar till någon närstående.

1. Är pengar enda alternativet?
Vad är det din vän behöver hjälp med? Diskutera om det finns andra alternativ för dig att hjälpa till utöver pengar. Pengar är vanligtvis inte den enda lösningen. Kanske kan du hjälpa till med renovering, skänka barnkläder eller vad det nu är din vän behöver pengarna till.

2. Låna aldrig ut mer än du har råd med
En grundregel när du lånar ut pengar är att aldrig låna ut mer än du har råd att förlora. Sätt aldrig din egen ekonomiska situation på spel för att hjälpa, det kan vara så att du aldrig får se pengarna igen - hur bra vänner ni än är.

3. Var tydlig
Prata med din vän om dina förväntningar på lånet. Gör upp en avbetalningsplan och sätt en deadline för när du ska ha fått tillbaka pengarna. Diskutera även vad som händer om något går fel eller om avtalet inte hålls.

4. Gör ett skriftligt avtal
Skriv ner allt ni kommer överens om och se till att ni båda skriver under. På så sätt har du något att gå tillbaka till om du blir osäker på vad som ni bestämt.

5. Ta itu med problemen direkt
Betalar inte din vän efter avtalad tid? Skicka en påminnelse och visa att du håller koll.

6. Skänk pengar istället
Det är ju en av dina vänner vi pratar om här, så varför inte överväga att ge bort pengarna istället? Om du har råd vill säga och om du tycker att det verkar lämpligt. Får du betalt tillbaka – bra. Om inte kan du vara nöjd med att du har hjälpt en vän i nöd.

Källa: http://www.entrepreneur.com/

Har du lånat ut pengar till en vän eller familjemedlem? Hur gjorde ni? Vilka är dina bästa tips? Kommentera och dela gärna med dig!


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser