Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Så blir du hälsosamt brun i solen - del 1

När solen äntligen tittar fram vill vi svenskar såklart ut och njuta direkt. Men solens strålar kan också vara förknippat med livsfara om vi inte hanterar det på rätt sätt. Med våra tips kan du undvika farorna, få en snygg bränna och njuta av alla hälsofördelar som solljuset ger oss. Läs, gör och gå ut och njut!

Förbered huden innan du går ut i solen
Du kan förbereda din hud långt innan det är dags för solsemester, för att förebygga för en jämnare och mer hållbar bränna. Använd en peeling till hela kroppen en gång för att få huden ren och avsluta med en återfuktande hudkräm.

Välj rätt solskydd
Investera i bra solkrämer. Läs på förpackningen så att produkten är vattenfast och har högt skydd både mot UVA och UVB-strålar. Vilken solskyddsfaktor du ska välja beror på vilken hudtyp du har. Vid ljus hy - välj solskyddsfaktor 30 eller 50. Vid mörkare hy - välj solskyddsfaktor 15 eller 20. Fråga på apoteket om du är osäker.
 
Smörj, smörj, smörj och smörj igen
För att få den bästa färgen gäller det att du inte bränner dig för då kommer färgen att flagna bort och att bränna huden är dessutom farlig för din hälsa. Smörj in ordentlig innan du utsätter huden för sol, ett tjockt lager solkräm krävs (ett för tunt lager kan ge halverat skydd). Smörj in hela ansiktet och kroppen men glöm inte fötter, ovansidan av händerna, på och bakom öronen och vid kanten av badkläderna.

Det räcker inte med att smörja innan du går ut i solen. Ny kräm krävs varannan timme, vid kontakt med vatten, varje gång du torkat dig med handduk eller svettats mycket.

Kläder är bästa skyddet
Mörka kläder är givetvis det bästa skyddet mot solen, välj luftiga bomullskläder. Skydda huvudet med en hatt eller annat och skydda ögonen med ett par läckra solglasögon. Det behöver inte vara märkesbrillor, även billigare varianter skyddar ögonen och du ser cool ut.

Vatten, moln och vind skyddar inte
Glöm inte bort att du måste skydda dig mot solen även en molnig och blåsig dag, även om det inte känns lika varmt.  Du kan heller inte räkna med skydd av vatten, du blir lika brun under vattenytan som när du är på land.

Vart solar du?
Vart du befinner dig geografiskt påverkar hur starkt solen är. Är du på semester runt Medelhavet behövs 2-3 gånger starkare skydd än i Sverige. Tänk också på att höga höjder, vatten och sand också innebär starkare sol.

Läs fortsättningen här: Så blir du hälsosamt brun i solen - del 2

Liknande artiklar:

Tio saker som bör kollas innan resan

Så blir du snyggare

6 nya aktiviteter ni kan göra ihop

Har du några egna tips för att få en fin hälsosam solbränna? Kommentera gärna och dela med dig av dina tips!


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser