Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Så klär du dig rätt enligt dress code

Kavaj? Kostym? Långklänning? Eller byxor? Den dress code eller klädkod som står angivet på inbjudan avspeglar festens karaktär och ger en antydan till gästerna hur formell festen är. Men vad betyder egentligen dress coden? Vi har satt samman en snabbgenomgång av de vanligaste klädkoderna för att du ska känna dig trygg och bekväm i ditt val av kläder på festen. 

Frack eller Högtidsdräkt
Frack eller Högtidsdräkt är benämningen på den högsta och mest formella klädnivån. Vanliga tillställningar där Frack anges är bröllop, Nobel- och kungamiddagar, diverse adelssammankomster samt akademiska högtider. Slutsatsen är att när Frack står angivet på inbjudan: tänk uppklädd till tänderna!

Män – Frackkavaj, frackbyxor, frackskjorta, bröstknappar till skjortan, halsknapp till skjortan, manschettknappar, vit fluga, vit väst, hängslen och lackskor.

Kvinnor – Galaklänning, aftonklänning eller balklänning. Det vill säga kjol/klänning som är golvlång eller några centimeter över golvet. Vadlångt är för kort, det tillhör smokingnivån som är steget under frack. Valfri färg, men ett tips är att tänka lyx både i val av färg och kvalitet.

Godkända utstyrslar på en Frackfest är även folkdräkt, hembygdsdräkt och nationaldräkt. Däremot om inbjudan anger ”civil högtidsdräkt” är inte uniform på högtidsnivå (stor mässdräkt) önskvärd. Väljer man folkdräktslooken bör man vara medveten om att det är det lapptäcke från det landskap du härstammar ifrån som gäller, givetvis i festvariant.

Smoking eller aftondräkt
Näst mest formell är Smokingen. Den ses oftast på nyårsaftnar eller större högtider, dock aldrig innan klockan 18.00 (undantag bröllop). Även här bör du tänka fest när du väljer klädsel, dock inte lika högtidigt som Frack.

Män – Smokingkavaj, smokingbyxor, smokingskjorta, svart väst, bröstnästduk, manschettknappar, och fluga. Färgerna är svart, mycket mörk grå eller mycket mörk blå. Gördel går också bra men den ska helst inte vara vit. Gärna lackskor på fötterna.

Kvinnor – Elegant kort klänning eller mindre elegant långklänning Väljer du klänning/kjol är det alltså valfritt om du vill ha den knäkort, vadlång, ankellång eller golvlång. Det viktiga är att den inte är frackklännings fin. Hanskar bärs inte till smokingklädsel.

Mörk kostym
Mörk kostym har relativt nyligen blivit en egen klädnivå. Tidigare ingick den under nivån Kavaj. Idag är Mörk kostym vanligt vid bröllops, större fester, examensbjudningar och formella middagar.

Män – Mörkgrå, mörkblå eller svart kostym. Kostymen kan vara svagt mönstrad, till exempel kritstreck. Den gyllene regeln är att ju större fest, desto mindre ska mönster förekomma. Vit skjorta med sidenslips till, om du hellre föredrar fluga välj inte svart eller vit. Väst funkar också men är inte nödvändigt.

Kvinnor – Knälång dräkt, klänning eller kjol. Givetvis i festkvalité, exempelvis siden, sammet, spets eller chiffong. Kvinnans klädsel ska inte vara axelbar och kjollängden ska inte vara golvlång.

Kavaj
Kavaj är den lägst rankade klädkoden, men det betyder inte att det inte är festklätt som gäller. Kavaj ger lite större utrymme för personliga tolkningar än övriga klädkoder, inom vissa ramar givetvis. Kavaj är vanligt vid borglig vigsel, dop, cocktail, begravning och finare middagar.

Män – Hel kostym i mörk eller ljusare färg beroende på tillställning (ju mörkare ju mer formell bjudning), enfärgad ljus skjorta, slips, svarta skor och någon accessoar som armbandsur, manschettknappar eller bröstnäsduk.

Kvinnor – Inte allt för uppklädd. Klänning, kjol eller dräkt. Knälängd är måttet.

När det inte står någon dress code eller när den är otydlig
Står det ingen klädkod på inbjudan, eller är du osäker på vad som gäller gör du bäst i att fråga värdparet alternativt festfixarna. Förr betydde saknaden av klädkod i inbjudan att det var Frack som gällde, men detta är ytterst sällan idag.

Källa: www.PartyCollection.se/blogg

Har du några roliga klädtips när du går på finare tillställningar? Kommentera gärna!

Läs även:

Vett och etikett under middagen

11 tips för en lyckad fest


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser