Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Så får du en god relation med dina barn och barnbarn

Att få barnbarn är för de flesta helt underbart och en dans på rosor. Men det kan också vara skrämmande och svårt att bli mor- och farföräldrar. Din relation till dina barn sätts på prov, de kanske begär omåttligt med hjälp och du slåss med dåligt samvete. Här får du tips och råd på hur du kan upprätthålla en god relation med dina barn och barnbarn.

Acceptera din nya identitet
Att bli farmor, farfar, mormor eller morfar kan för en del vara svårt att identifiera sig med eftersom det förknippas med en gammal person. Se till att acceptera din nya identitet, prata med andra, läs om andras erfarenheter, skriv ner det du känner och njut av ditt nya liv.
 
Var beredd på att alla relationer påverkas
När du får barnbarn förändras ditt liv. Du får mindre tid över och prioriterar andra saker. Det kan göra att förhållandet till dina barn blommar upp. Men det kan också hända att den ena blir svartsjuk därför att den andra ägnar så mycket tid åt barnbarnen.
 
Se till att inte lägga dig i
Det är ett nödvändigt ont att ta ett steg tillbaka när du får barnbarn för att upprätthålla en bra relation med dina barn. Var ödmjuk, kritisera inte, lägg dig inte i, hälsa inte på om du inte är inbjuden, ge inte råd om de inte efterfrågas.
 
Ställ upp när du behövs men inte på bekostnad av din egen frihet
Prata med ditt barn och dennes respektive redan under graviditeten om vad ni förväntar er av varandra gällande barnvakt och hjälp. På så sätt undviker ni missförstånd och onödiga konflikter.

Grip in när det behövs
Om omständigheterna är sådana att ett barnbarn far illa och inte får hjälp av föräldrarna. Då är det din uppgift att ingripa. Prata med föräldrarna och förklara att de måste göra något åt situationen och att du i annat fall måste kontakta de sociala myndigheterna.

Här kan du få stöd och hjälp
- Bris vuxentelefon, tel 0771-50 50 50
- Föräldratelefonen, tel 020-85 20 00
- Rädda Barnens föräldratelefon, tel 020-786 786
- Forum för mor- och farföräldrar, tel 08-766 50 45
- Hemkommunens familjerådgivning
- Privata familjerådgivare och psykologer


Källa:  http://www.psykologiguiden.se

Vilka är dina bästa tips på att hålla en god relation med sina barn och/eller barnbarn? Kommentera och dela gärna med dig!


Liknande artiklar:

Så njuter du i nuet

Så pratar du med din partner om pengar


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser