Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Sju anledningar att upprätta ett testamente

Det är lätt att skjuta upp upprättandet av ditt testamente på att-göra-listan. Att tänka på det kommande slutet förgyller kanske inte en lördagsförmiddag, men ett testamente kan underlätta oerhört för dina släktingar om olyckan en dag skulle vara framme. 

 

Gift utan testamente
Är du gift och din äkta hälft går bort utan att ha skrivit något testamente ärver du allt. Detta gäller även om ni har gemensamma barn. Först när du själv gått bort delas boet upp mellan era gemensamma barn. Har ni inga gemensamma barn, utan endast barn från tidigare förhållanden, och inte skrivit något testamente, har ni ingen arvsrätt till varandra. Dessa ”plastbarn” har då rätt att få ut sitt arv omedelbart när deras biologiska förälder dör. Detta innebär att om en man med egna barn från tidigare förhållanden går bort, måste hans änka lösa ut barnen. Utgörs arvet av exempelvis huset måste hon köpa ut barnen, vilket kan bli väldigt dyrt.

Sambo utan testamente
Är ni inte gifta är skyddet ännu mindre. Avlider din sambo och det inte finns något testamente ärver i första hand sambons barn (inom eller utom samboförhållandet) och i andra hand ärver sambons närmaste arvingar. Du har alltså inte rätt till något förutom hälften av den bostad som ni har skaffat tillsammans. Vill du som sambo därför vara bättre skyddad bör ni därför skriva ett testamente om hur ni vill ha det och se till att ni tecknar en livförsäkring på varandra.

Glöm inte sommarstugan
När den gemensamma sommarstugan ska ärvas av alla dina barn kan det i värsta fall sluta i stora gräl, eftersom vissa arvingar kanske vill behålla fritidshuset, medan andra hellre vill sälja. För att undvika konflikter mellan arvingarna är det bättre att du i ditt testamente själv bestämmer vad som ska hända med huset. Med hjälp av testamentet kan man skapa den rättvisa man själv anser ska råda.

Se till att huset stannar i familjen
Vill du att huset ska stanna inom familjen även om barnen skiljer sig i framtiden, kan detta ordnas genom ett testamente. I testamentet skriver du då att alla tillgångar som barnen ärver ska vara deras enskilda egendom, vilket gör att maken eller hustrun till dina barn aldrig kan få huset vid en eventuell skiljsmässa.

Ta kunnig hjälp
Ett testamente är en persons yttersta vilja, och du har alltid rätt att ändra i ditt testamente. Det är alltid det senast skrivna testamentet som gäller, enligt lagen. För att allt ska bli rätt kan det vara klokt att ta hjälp av en jurist då testamentet ska skrivas.

Förvara det inte i madrassen
Det är viktigt att förvara testamentet på rätt sätt, och på en plats där det inte kan förstöras av exempelvis en brand. Ett bankfack visserligen brandfritt, men problemet där kan vara att en släkting som missgynnas av testamentet hittar detta och gör något otrevligt med det. Lämna testamentet istället till någon som inte har något intresse i dödsboet, en god vän eller en advokat. En del begravningsbyråer har också börjat tillhandahålla förvaringstjänster för testamenten. Kom ihåg att testamentet måste vara i original. Kopior är ingenting värda.

 

Kommentera gärna om du har några tankar eller erfarenheter i ämnet.


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser