Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Sju sätt att hjälpa miljön på traven

Media har kanske slutat skriva om det. Men det betyder inte att hålen i ozonlagret minskat. Här är sju tips på hur du kan bidra till en värld som håller en stund till.

1. Minska koldioxidutsläpp
Det är alltid kul att veta hur mycket man hjälper till. Vill du minska koldioxidutsläppen med 250 kilo kan du bland annat byta nio glödlampor till lågenergilampor, som under dess livstid sparar 250 kilo koldioxid, eller så kan du under 600 mills körning sänka hastigheten från 110 km/h till 90 km/h.

2. Semestra på hemmaplan
Du behöver inte åka till Mallis för att uppleva en rolig semester. Har du redan sett sveriges högsta berg och paddlat längst Göta kanal? Ta då bussen och besök de mysiga byarna kring hemstaden.

3. Drick ekologiskt
Sluta dricka viner vars druvor besprutats med kemikalier både för dig själv och för miljöns skull. Det finns för tillfället 30 vita vita ekologiska viner att välja bland, 52 röda viner, 16 sorters öl och fyra cider- och blanddrycker. Bara att prova sig fram!

4. Bli vegetarian var fjärde dag
Byt ut var fjärde kötträtt hemma till en middag med baljväxter. Är ni fyra personer har ni under ett år sparat 250 kilo koldioxid.

5. Tvätta rätt
Skippa förtvätten och även sköljmedlet och halvera din energiförbrukning genom att tvätta så många tvättar som möjligt i 40 grader istället för 60.

6. Ingen reklam tack!
Hur många ögonkast ger du egentligen all den reklam som trillar in i brevlådan varje vecka? Spara in de mängder träd, tryckfärg och energi som går åt för att producera din reklam. Säg nej till reklamutdelaren, och du slipper även konka kilovis med reklam till pappersåtervinningen.

7. Dosera mera
Behöver du verkligen den tjocka tandkrämslarven på tandborsten för att få din mun ren? Sluta överdosera tvättmedel, tandkräm och rengöringsmedel. Varken tänderna, tvätten eller golvet blir renare. Du sparar inte många kronor på detta, men du gör miljön en stor tjänst. 

Källa: 100 sätt att rädda världen av Johan Tell.


Kommentera gärna om du har några egna tips att dela med dig av!


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser