Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Tio saker som bör kollas innan resan

Råden innan en resa brukar hagla från människor som tror sig veta exakt vad som måste göras innan din resa. Här är dock listan på de saker som absolut inte får glömmas av att kolla upp!

1. Gör research
Kanske vill du inte veta vad andra gjort i landet, utan uppleva det själv? Herregud glöm det! Tänk om du missar världens grymmaste grej bara för att du inte tagit nytta av allt som går att hitta på internet. Resan kommer att bli mycket roligare när du känner till platser övriga turisterna inte har en aning om.

2. Planera åtminstone lite
Självklart ska man vara impulsiv på sin resa, men det är bra att planera huvudstrukturen i resan så att ni vet vad ni kan hinna med och hur impulsiva ni kan vara.

3. Resevarningar
Håll dig uppdaterade på eventuella varningar i områdena dit du ska resa. Detta görs enklast genom att besöka ambassadernas och utrikesdepartementets webbplatser.

4. Reseförsäkring
Kanske trist men ett måste om du stannar borta längre än 45 dagar. Ring ditt försäkringsbolag och fråga om det ingår reseförsäkring i hemförsäkringen, skaffa annars en. Läs alltid villkoren noga så att du vet att du får hjälp när du bäst behöver det. Reser ni inom EU och bör ni ha med ett reseförsäkringskort som berättigar er till akut sjukvård på samma villkor som landets invånare. Detta kan beställas på försäkringskassans hemsida.

5. Vaccinera dig
Var ute i god tid och kolla upp vilka vaccinationer du kan behöva. Det kommer att svida i plånboken, men det är det faktiskt värt. Det brukar vara billigare att vaccinera sig på en vårdcentral eller infektionsklinik istället för privata mottagningar.

6. Förbered pass och pengar
Ditt pass måste vara giltigt både vid inresa och utresa från landet. Ta även kopior av nödvändiga dokument som pass, visum, biljetter och reseförsäkring. Förvara kopiorna separat från originalen. Lämna även en uppsättning kopior hemma.

7. Vett och etikett
Ta reda på vanliga seder i landet och försök komma ihåg dem. Vet ni vad ni bör och inte bör göra i landet slipper ni undan många jobbiga situationer.

8. Behöver du visum?
Undersök alltid ifall visum behövs till det land du ska besöka. Detta görs enklast genom landets ambassad. Lista på länder som kräver visum finns att hitta här.

9. Avbeställningsskydd
Kanske kostar det några hundringar, men det kan det vara värt om något oförutsett skulle inträffa.

10. Ha koll på pengarna
Se till att växla pengar innan du åker, det är alltid bra att ha kontanter när du kommer till ett land. Du vet inte nästa gång du kommer att stöta ihop med en bankomat. Gör även upp en budget så att du vet hur mycket du kan spendera på mat, shopping och äventyr.


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser