Passionär.se

På passionär.se bjuds du på konkreta guider, inspirerande bloggar, smarta verktyg och mycket mer. Vi är 50+ och tänker leva hela livet fullt ut. Välkommen!

Tips för en stark ölupplevelse

Det är inte bara vin som kan matchas till mat. Även öl kan få fram karaktär och smaker i maten och låta dem förstärkas. Testa dig fram. Köp nya ölsorter och bjud hem till ölprovning.

Att välja rätt
Ett tips är att välja öl efter nationaliteten på den mat ni ska äta. Tjeckisk öl till tjeckisk mat. Thailändsk öl till thailändsk mat. Du kan även matcha ölets karaktär till maten. Lätt mat, ljus öl. Tung mat, mörk öl. Prova också att balansera maten genom att exempelvis välja en söt öl till salt mat.

Häll rätt
Att hälla ölen längs ett vinklat glas kant är en dålig snabbvariant av upphällning. Smakämnen hinner försvinna och skummet blir inte alls lika krämigt och fluffigt. Ta istället tid på dig att hälla upp ölen för att skapa ett livligt, gräddigt och fast skum.
Ställ ölglaset på bordet, höj flaskan eller burken cirka tio centimeter över glaset och häll rakt ner i mitten. Avbryt upphällningen och låt skummet sjunka något. Gör likadant ett antal gånger, tills dess att glaset är uppfyllt till ungefär tre fjärdedelar. Fyll på en sista gång och försök skummet att stiga en bit över glasets kant.

Hellre ljummen än iskall
Att ha ölen i kylen är inte alltid det bästa valet. Många öl bör inte serveras iskalla, utan smakar snarare bättre om den serveras något för varm snarare än något för kall. Ljust lageröl bör serveras mellan 6 till 10 grader och porter vid 10 till 18 grader.

Välj ölglas efter öltyp
För att få fram alla smakämnen i ölet är det viktigt att välja rätt glas. Till en ale bör exempelvis ett stort pintglas plockas fram, medan den ljusare pilsnern bör serveras i ett något tunnare men högre. Viktigast är dock att inte använda ölglaset till annan dryck. Ämnen i mjölk kan bland annat förstöra skummet, trots att glaset diskas flera gånger.


Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Annonser